Viklat rakensi Yrjö Halén

Halénin 55-sarjalainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomen maineikkain viklojen rakentaja on Yrjö Halén (k.1990). Ura alkoi sodan jälkeen Turun veneveistämöllä mastojen valmistuksen parissa. 1950-luvun alkuvuosina ryhmä Turun telakan työntekijöitä ryhtyi johtaja Roosin suosiollisella myötävaikutuksella rakentelemaan itselleen ja vähän muillekin suosittuja kahden hengen Vikla-luokan purjeveneitä. Yrjö Halén toimi vapaa-aikanaan itsekin tässä harrastelijarakentajien ryhmässä, mutta irtautui siitä v. 1953 ryhtyessään päätoimiseksi veneenveistäjäksi.

1960-luvulla vikloja valmistui Halénin verstaalla noin 20 venettä talvessa. Yhtään ei tehty varastoon, vaan jokainen vasta tilauksen perusteella. Elettiin viklojen suosion huippukautta ja puuveneiden valtakauden viimeistä vuosikymmentä. Kaikille halukkaille  Halénin vikloja ei ehditty rakentaa. Halén valmisti urallaan lähes kaksisataa viklaa, joista sata mahonkilaudasta. Sarjavalmisteisia lasikuituvikloja alkoi pian tulvia markkinoille ja viimeinen Halénin rakentama vikla valmistui vuonna 1976.

Yrjä Halénin isä toimi puuseppänä kuten myös hänen veljensä, joka osallistui Rettigin palatsin huonekalujen valmistukseen. Veneenveistäjän lähisukulaisille ja tuttaville tulivat monet veneenrakennuksen työvaiheet tutuiksi. Mastojen höyläämiseen, kansien hiontaan ja lakkaukseen perehtyi myös tyttärenpoika Jorma Sallinen, joka yhdessä isänsä Eeron kanssa ”autteli” verstaalla. Jorma kertoo, että Ykä itse aloitti työt viiden aikaan ja tuli häntä hakemaan kahdeksan tienoilla. Päivät venyivät usein kello 22.00 asti. Sallista tarvittiin myös autokuskina vietäessä uusia veneitä asiakkaille. Ykä ei ollut kovin hyvä kuski ja oli aina vähällä nukahtaa rattiin.

Kiitän tiedoista Jorma Halénia sekä Jorma Sallista. Ykän poika Jorma Halén purjehti aktiivisesti kilpaa vikloilla 50- ja 60-luvuilla ja viimeiset kaudet yhdessä  vaimonsa kanssa.

Kategoria(t): Vikla Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Viklat rakensi Yrjö Halén

 1. Jorma Sallinen sanoo:

  Pieni korjaus, olen Halenin Ykän tyttärenpoika. Isäni Eero hoiteli 99,9% mastojen höyläyksen. Se 0,1 % koskee minua, joka kokemattomuuttani höyläsin sitä ainota mastoa vasten puun syytä, jolloin siihen tuli pieni halkeama. Yksi ainoa höylän veto riitti ja tiesin heti, että pieleen meni. Tämä kyseinen masto (ja vene) oli tarkoitettu eräälle varsin korkeassa asemassa olevan diplomaatin jälkeläiselle. Vene mastoineen toimitettiin ostajalle ja pappa tarkkana huomasi luovustustilaisuudessa sen pienen pienen halkeaman ja ns. pimahti saman tien. Masto vietiin takaisin ja tehtiin uusi. Ykä (eli pappa) oli hyvin tarkka maineestaan mastojen tekijänä, sillä saamieni tietojen mukaan yksikään papan masto ei ollut koskaan katkennut. Tämä yksi halkema olisi kuulemma riittänyt halkaisemaan maston hiivarissa. Sain kuulla kunniani moneen kertaan ja mastoja en sen jälkeen saanut höylätä.

  Sen verran papan muusta suvusta, että hänen vanhempi veljensä, punapäällikkö, kansanedustaja ja mallipuuseppä kuoli Uralin kaivoksilla Stalinin vainoissa ja nuorempi veli Jonny (merimies) loikkasi laivasta Yhdysvaltain rannikolla ja teki loppuelämänsä töitä satamahinaajassa New Yorkissa, oli kauhea juoppo ja kuoli siellä pennittömänä joskus 1940-luvun lopulla.

  Sellaista , hyvää kesän jatkoa

  Jorma Sallinen

 2. admin sanoo:

  Kiitos korjauksesta ja mielenkiintoisista lisätiedoista. Hyvää kesän jatkoa myös sinulle!

 3. Simo Lehtinen sanoo:

  Todelliset Vikla-klassikot.

  Todelliset Viklojen klassikot rakennettiin 60-luvulla. Yksi todellisten helmien ”hioja” oli minunkin mielestäni juuri Yrjö Halèn.
  Viklan täyttäessä kuluvana vuotena 80 vuotta, muistelin Vikla-urani alkupuolelta joitain tapahtumia snipe.fi nettisivujen keskustelupalstalla otsikolla VIKLA 80 VUOTTA. Jos tämän sivuston lukijoista joltakin löytyy lähempää tietoa kirjoituksessani mainitsemastani ”Ykän” tekemästä ”puistoviklasta”, kuulisin siitä mielelläni enemmän.

  Simo Lehtinen
  Pori

 4. admin sanoo:

  Kiitos kommentistasi ja lämpimät onnentoivotukset minunkin puolestani 80-vuotiaalle veneklassikolle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>