Juppikuunari vai ympäristöteko

juppikuunarit

veronalaisia juppikuunareita

Ministeri Timo Soini käytti ilmaisua juppikuunarit esitellessään televisiossa suunnitteilla olevaa veneveroa. Vero on nostanut vastalausemyrskyn ja sitä arvostellaan epäoikeudenmukaiseksi sen kohdistuessa rajattuun ihmisryhmään ja mielivaltaisesti määriteltyihin kulkuneuvoihin.

Veron valmistelijoilla näyttää olleen kiire tai sitten on käytetty huonoa harkintaa. Nyt esitetyssä muodossa verotettaviksi juppikuunareiksi luetaan mm. suuri määrä kymmeniä vuosia vanhoja purjeveneitä, joiden rahallinen arvo vaihtelee lähes olemattomasta muutamiin kymmeniin tuhansiin. Veneen ikä laskee sen arvoa merkittävästi ja vakuutusyhtiöille ikä on itsestään selvä korvausten vähennysperuste.

Oikeita kuunareita Suomesta ei juurikaan löydy. Jäljellä olevat upeasti kunnostetut historialliset kuunarit majailevat etupäässä Välimerellä. Venevero osuu lyhyestä kesäkaudesta nauttivien tavallista työtä tekevien ihmisten luontoystävälliseen vapaa-ajanharrastukseen. Vanhojen purje- ja moottoriveneiden rakentelu ja ylläpito lisää myös niiden elinkaaren pituutta, joten harrastus itsessäänkin on jo ympäristöteko.

Kohdennettu venevero ei siis kohdistu kuunareihin eikä juppeihin, vaan aivan tavallisiin suomalaisiin. Suunniteltu vero on omiaan vähentämään kiinnostusta kulttuurihistoriallisten vesikulkuneuvojen säilyttämiseen sekä veneilyharrastuksen kaikkein ympäristöystävällisimpään muotoon.

 

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>