Katsastus – paimentamisesta parempiin palveluihin

Eräs osallistuja alkoi yllättäen, kesken keväisen dieselmoottorikurssin, tiukkaan äänensävyyn Vene16Starkyseenalaistamaan pursiseuroissa käytössä olevaa huvialusten katsastuskäytäntöä. Vesiliikennelain velvoitteet veneenomistajille riittävät hänen mielestään eikä erillisiä katsastuksia tarvita. Itsekin olen toisinaan ihmetellyt veneilijöiden myötäsukaista suhtautumista kaikkia osapuolia melko tavalla työllistävään katsastuskäytäntöön. Olen arvellut sen johtuvan kansanluonteestamme, sillä pidetäänhän meitä yleisesti varsin sääntöuskovaisena ja turvallisuushakuisena kansana.

Osallistuin käytyyn keskusteluun toteamalla, että seurojen katsastusjärjestelmän soisi perustuvan vapaaehtoisuuteen. Katsastukseen sisältyvä tekninen konsultaatio on varmasti jokaiselle veneilijälle kullanarvoista ja itse olisin valmis maksamaan siitä, että saan asiantuntijan paikalle, kun jokin tekninen kysymys askarruttaa. Käytännössä seuroja tuskin uhkaisi pakollisesta vuosikatsastuksesta luopumisen vuoksi mikään muu kuin huolimattoman veneilijän mahdollisesti laituriin uppoava vene.

Vanhan veneen omistajana ja kunnostajana kannan jatkuvasti huolta siitä, että veneeni on toimiva ja turvallinen käyttää. Korjausratkaisuissa pyrin huomioimaan katsastusvaatimuksiin liittyviä näkökohtia. Uusien ja hyväkuntoisten veneiden vuosikatsastusta en ymmärrä, sillä veneitä käytetään vuoden aikana yleensä paljon vähemmän kuin autoja. Lakikaan ei veneiden katsastusta edellytä. Veneilyn soisi olevan koko kansan harrastuksen ilman erityisiä jakolinjoja katsastettuihin tai katsastamattomiin veneisiin. Siinä mielessä olisin kallistumassa vapaaehtoisen katsastusjärjestelmän kannalle. Katsastusmiehistä olisi enemmän hyötyä seurojen teknisinä tukihenkilöinä meille, jotka itse korjaamme ja huollamme veneitämme.

Huolestuneet seurojen kommodorit tai satamamestarit voisivat toki jatkossa määrätä pistotarkastuksia jäsentensä veneisiin, jos ulkopuoliselle paimentamiselle tuntuisi olevan tarvetta. Hyvät ja monipuoliset palvelut lisäisivät seurojen kiinnostavuutta enemmän kuin holhoava katsastustoiminta. Resurssit kannattaisi kohdentaa ensisijaisesti hyvän merimiestavan siirtämiseen tuleville veneilijäsukupolville.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>