Tiedon valtameri

Ingrid Kaijser: "Vackra båtar seglar väl"

Ingrid Kaijser: ”Vackra båtar seglar väl”

Klassikko- ja puuveneharrastajille on viimeisten parin vuosikymmenen aikana avautunut Internetin ansiosta alan tietoa tarjoava rannaton ulappa. Perinteiset erikoislehdet ja kirjat pyrkivät säilyttämään asemiaan ja houkuttelevat ostajia Internetistä. Ammattilaisten toimittamien julkaisujen rinnalle ja niiden välittämää tietoa täydentämään on syntynyt yksityishenkilöiden veneistä, miehistöistä ja kilpailuista tai retkistä kertovia blogeja sekä Facebook –sivuja.

Tietoa on niin paljon tarjolla, että kaikkeen mielenkiintoiseen ei mitenkään ehdi tutustua. Mitä tällä kaikella kertyneellä tietomäärällä loppujen lopuksi tullaan tekemään ja kenen toimesta? Onko ehkä syntymässä tiedollisen jätteen ongelma?

Uuden teknologian muuttaessa nopeassa tahdissa maailmaa on entistä vaikeampaa arvioida mikä on nyt tai tulevien sukupolvien mielestä arvokasta ja merkityksellistä tietoa. Isoisäni harrasti omien arkisten toimiensa kuvaamista päivittäin, kun valokuvaus vasta teki tuloaan. Hänen valokuvakansionsa ovat teillä tietymättömillä, mutta ne voisivat olla kiinnostavia paitsi elossa olevien sukulaisten mielestä myös laajemmin aikakauden elämän tallennuksena.

Oman veneilyharrastukseni kannalta kehitys on äärimmäisen kiinnostavaa. Esimerkiksi Ruotsin merihistoriallinen museo julkaisi muutama vuosi sitten Ingrid Kaijserin kirjoittaman venesuunnittelija Olle Enderleinin tuotantoa käsittelevän teoksen ”Vackra båtar seglar väl” ja hiljattain perustettiin Facebookiin ryhmä nimeltä Olle Enderlein/Yachtdesigner. Ryhmän jäsenet voivat siellä keskustella suunnittelijan veneistä sekä kuulla Enderleinin perheystävien kautta hänen yksityiselämästään, josta ei julkisuudessa ole aiemmin kovin paljon tietoa ollut saatavilla.

Tiedon valtameri näyttäytyy myös erityisenä filosofisena kysymyksenä. Voidaanko kaikesta sosiaalisessa mediassa julkaistusta aineistosta puhua tietona, jos ei ole varmuutta siitä, että kukaan on siitä nyt tai tulevaisuudessa kiinnostunut? Eli lyhyemmin, onko se edes tietoa, mikä ei ketään kiinnosta?

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>