Veneen mekaaniset instrumentit

Wempe2

Minulle tarjoutui viikonloppuna ylellinen vapaahetki, jonka käytin pienimuotoiseen veneen mekaanisten instrumenttien huoltoon ja säätöön. Ensinnäkin laitteita ei ollut kalibroitu veneeseen asennettaessa, joten kelloa lukuun ottamatta yksikään mittareista ei näyttänyt oikeita lukuja. Toiseksi, veneessä on tehty pölyisiä remontteja joiden jäljiltä oli tärkeää tarkistaa koneistojen puhtaus ja toimivuus.

Laivakellon sisukset jätän suosiolla ammattilaisten käsiin, mutta käyntinopeuden ja oikean ajan säätämisen sekä koneiston vetämisen käyntiin hoidin itse. Lämpö- ja kosteusmittarin säädöt hoituivat märän rätin ja ruuvimeisselin avulla. Kosteusmittarin altistin märän rätin avulla parinkymmenen minuutin ajaksi suurelle kosteudelle, jonka jälkeen väänsin ruuvimeisselillä viisarin osoittamaan kosteusprosenttia 95%. Lämpömittarin ruuvasin osoittamaan samaa astelukua kuin mitä vertailukohteena oleva elohopealämpömittari näytti ja barometrin osoittimen käänsin vastaamaan netistä tarkistamaani sen hetkisen ilmanpaineen lukemaa.

Seinälle ripustetut instrumentit toimivat erinomaisesti tunnelmaa luovina sisustuselementteinä, mutta silmä ja mieli tottuvat myös nopeasti siihen, että niistä ei kalibroimattomina löydä paikkansa pitäviä tietoja. Ensi kesästä lähtien tilanne on toinen. Instrumentit osoittavat nyt tarkasti aikaa, lämpötilaa, ilman kosteutta ja ilmanpainetta – ja kaikkea näitä myös sähköhäiriön sattuessa.

Kategoria(t): Mistral Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>