Tasoituskertoimet

SiriusErilaisten ja eri-ikäisten veneiden ottaessa mittaa toisistaan tarvitaan tasoituskertoimia, joiden avulla pyritään eliminoimaan venekohtaiset erot ja selvittämään mikä miehistö milloinkin on ansainnut voittonsa. Tasoituskertoimen hankkiminen Siriukselle osoittautui mielenkiintoiseksi projektiksi, jossa Ruotsi veti Suomea pidemmän korren.

Ensimmäinen johtolanka klassikkopurren tasoituskertoimen hankinnassa löytyi Viaporin Tuopin ja HSS:n sampanjaregatan kilpailukutsuista. Molempien ohjeissa neuvottiin hankkimaan ns. Baltic Rule –mittakirja, jonka piti olla käytössä vanhojen puuveneiden kisoissa. Tieto osoittautui vääräksi, sillä kyseinen mittasääntö oli poistettu käytöstä jo vuosia sitten.

Seuraavaksi selvitin LYS -tasoitussäännön sopivuutta tarkoituksiini. Vene ja purjeet tuli mitattua ohjeiden mukaisesti, mutta hakuprosessi keskeytyi, kun osoittautui, että vene olisi pitänyt rekisteröidä jonkin pursiseuran rekisteriin. Niin mielelläni kuin tukisin pursiseurojen taloutta, en kuitenkaan pidä LYS -mittakirjaa rekisteröitymisestä aiheutuvien kulujen ja vaivan arvoisena.

Tarve kilpailla Siriuksella on rajallinen käsittäen kesässä pari puuveneregattaa pääkaupunkiseudulla ja mahdollisesti joku samanlainen Ruotsissa tai muilla lähialueilla. Osoittautui, että Ruotsin purjehtijaliitto on asennoitunut esimerkillisesti tasoituskilpailuihin eli heidän intresseissään on saada mahdollisimman paljon osallistujia lähtöihin.

Ruotsissa LYS -tasoitusjärjestelmä on nykyisin korvattu srs –mittasäännöllä, jonka hakuprosessi eteni luvatussa aikataulussa hakijaa joka vaiheessa informoiden. Veneen rekisteröintiä jäsenseuroihin ei edellytetty ja mikä parasta ulkomaalainen hakija saa mittakirjan maksutta. Näillä kokemuksilla kääntyy tulevien kesien suunnittelussa katse länteen ja silloin voi myös Ruotsin purjehtijaliitto todeta onnistuneensa tavoitteissaan.

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>