Daphne

Nyt, kun Sirius on ollut kesän telakalla sisätiloissa miltei puoliksi purettuna, tulee mieleen toinen vene, jonka historiassa on joitain samoja elementtejä, nimittäin Daphne. Suomalaisen kirjailijan ja kulttuuripersoona Göran Schildtin aikoinaan omistama ketsi on sekin tuotu sisätiloihin, mutta nähtävästi tuomittuna elinkautiseen vankeuteen. Aivan kuten eläimiä, ei veneitäkään saisi vangita ja sijoittaa niille vieraisiin tai epäluonnollisiin olosuhteisiin.  Maissa säilytettyinä ne näyttävät haukkovan happea kuin tukehtumiskuolemaa tekevät kalat.

Vuonna 1935 valmistunut Daphne seilasi pienestä koostaan huolimatta monilla maailman merillä. Se rikkoutui ja hylättiin kuten Sirius. Göran Schildtin elämä ja kirjat nostivat Daphnen parrasvaloihin. Siitä tuli niin kuuluisa, että se päätyi lopulta Turkuun osaksi merimuseo Forumin ravintolan sisustusta. Sen nimi on kaiverrettu styyrpuurin puoleiseen kylkeen kreikkalaisilla kirjaimilla muistuttamaan sen vaiheista Välimerellä.

Daphne kävi läpi pitkän kunnostuksen palattuaan Suomeen ja ennen joutumistaan ravintolan asiakkaiden ihmeteltäväksi. Se olisi kenties vielä täysin purjehdittavissa, jos sille annettaisiin siihen mahdollisuus. Forum Marinum on mukava ja antoisa vierailukohde, mutta toivoisin merimuseoiden yleensäkin tuovan näyttelyesineensä esille mahdollisimman arvostavasti, mikä tarkoittaisi veneiden osalta niiden esittelyä vedessä. Tuulettomissa ja aallottomissa sisätiloissa katoaa minkä tahansa veneen luontainen viehätys. Daphne ei kuulu lounaspöytään vaan Aurajokeen.

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Daphne

 1. Päädyinpä sivuillesi klassikkoveneaiheen puitteissa surffaillessani. Onnittelut mielenkiintoisista jutuista. Toivottavasti jaksat tuottaa yhtä hyvää materiaalia jatkossakin. Klassikkoveneen Vesterviking FIN 9, 54v; K-merkintä, omistajana voin monessa kohtaa olla samaa mieltä kanssasi. Jos kiinnostaa, niin Vene-lehden klassikkonumerossa kesäkuulta 2014 on laajempi juttu Vestervikingistä. Meillä on myös blogi https://vesterviking.wordpress.com ( jota valitettavasti ei ole pidetty wordpressillä yhtä ammattitaitoisesti kuin omaa blogiasi) purjehduksistamme vv. 2009-2010 Välimerelle, v.2012 Norjaan ja viime kesänä Tanskan saaristoon.

  Klassikkoterveisin

  Jaakko Toiviainen
  mm. Wooden Boat ja Classic Boat-lehtien tilaaja 1980-luvulta asti.

  • admin sanoo:

   Jaakko, kiitos kommentistasi ja palautteestasi! Vesterviking on hieno alus ja matkakertomuksenne mielenkiintoisia. Meillä tuo veneilyharrastus on painottunut valitettavan paljon korjaamiseen, mutta toivottavasti tulevana kesänä tavataan jo vesilläkin. Terveisin, Sauli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>